2012. nov. 10.

Sobri Jóska barlangja

A Rigó-lyukon kívül még meglátogattuk a Sobri Jóska barlangot is. Először is tisztázzuk ki is ez a Sobri Jóska.

Sobri Jóska (Erdőd major (Vas megye), 1810. – Lápafő, 1837. február 16.), más változatban Zsubri Jóska, eredeti nevén Pap József, a maga idejében rettegett útonálló volt, aki később legendás dunántúli betyárként vált közismertté.
Halála után még ötven évvel is arról beszéltek, hogy nem halt meg és „Sobri él”. Rózsa Sándor után talán a leghíresebb magyar betyár. Körülötte valóságos kultusz alakult ki mesék, dalok és táncok őrzik emlékét. Szombathelyi börtönbüntetésekor a szóbeszéd szerint Sobri valóságos parasztadónisszá vált. Ugyanis ha közmunkára vezették a cselédek és az úrinők fürkésző tekintete követte minden mozdulatát.

Néhány adat a barlangról:
- Kataszteri szám: 4421-45
- Hossz: 22 méter
- Vertikális kiterjedés: 4 méter
- Mélység: 0 méter
- Magasság: 4 méter
- Kutatási engedélyek száma: 0
- Település: Bodajk
- Hrsz: 049
- NP Igazgatóság: Duna-Ipoly NP Igazgatóság
- Hatóság: Közép-dunántúli KTVF
- Védettség: védett

Szinonímák:
- Sobri Jóska rejtekhelye
- Gaja-üreg
- Bodajki 2. sz. üreg
- Gaja-völgyi 2.sz. barlang
- Savanyú Jóska barlangja
- Bodajki Gaja-völgy 2.sz. barlangja


Megtalálni sem volt egyszerű. A feljutás is nehéznek mondható. Nem véletlen, hogy rejtekhelynek tökéletes, és hogy a törvény emberei nem találták meg :) Bár arra semmi bizonyítékot nem találtam, hogy ebben a barlangban is megfordult volna...de mivel a bakonyi betyár volt, könnyen előfordulhat.

Meredek az út felfelé...

...már látszik a bejárat... 


...Betti a hajnali völgyet fotózza...én meg őt :)...beljebb is lehetne menni, de sajnos otthon maradt a fejlámpa.Hazaérve a neten kutatva még találtunk pár barlangot, sziklaüreget a közelben...jövőre is megvan a project :)

4 megjegyzés:

  1. Érdekes a beszámoló és az ismertető is a barlangról. Jók a fotók is, élethűen dokumentálják a helyet. Az utolsó előtti kép tetszik a legjobban.

    VálaszTörlés
  2. Gyönyörű kiránduló helyen jártatok és nagyon szép képeket készítettetek. Nekem is a 9. számú a kedvencem.

    VálaszTörlés