2013. máj. 20.

Makrófotózás

Makró-fotózni sokféleképpen lehet, akár a legegyszerűbb kompakt géppel is. Az egyik örök kedvenc fotó egy régi Canon A480-al készült:

 A hangyák bolygója

Kompakt gépek egyik előnye, hogy nagyon közelről is lehet képet készíteni, akár 1cm távolságból. A másik, hogy adott beállítás esetén sokkal nagyobb mélységélesség érhető el, mint egy dslr-nél. Ami néha jó, de néha igen zavaró, főleg ha szépen elmosódott hátteret akarunk.

Régóta szemezgetek a fordított objektíves fotózással, csak sajna nem tudtam a vaku fényét az obi elé terelni úgy hogy megfelelő legyen. Aki már próbálkozott makrózással az tudja, hogy rendes megvilágítás ajánlott. Hosszú hónapok után végül rászántam magam, hogy csináljak a vakuhoz megfelelő derítőt. Először is megcsináltam a demó változatot egyszerű A4-es lapból :) A végleges változat már vastagabb kartonlapból készült.


 Az elkészült műremek használat közben.

A képek egy fordított Panasonic Lumix G Vario 14-45-ös objektívvel készültek.
A fordított objektíves fotózásnál a rekeszelést és az autófókuszt el is felejthetjük. Az egyetlen lehetőség a gép előre-hátra mozgatása volt. Sajnos az éles tartomány nagyon kicsi, keskeny, szűk, szinte semmi. De kapható drágább fordítógyűrű ami már rekeszelhető. (ami nekem van kb 1200HUF volt) Jó ötlet még a makrósín használata is. A legkisebb mozgás, rezgés is meglátszik a végső képen. Hiába a vaku vagy az állvány.
De van előnye is ennek a technikának, ez pedig 2-3-5-8-10x-es nagyítás. Sok gyakorlással, focus-stacking-el stb gyönyörű képeket lehet csinálni. De kapható erre a célra átalakított objektív is. 


Viszont ha türelmes az ember és az alany sem izgága sajtkukac akkor elég jó képet lehet csinálni.


Ugyanaz a lepke a makró objektívvel fotózva kicsit másként fest.
Makrózásra egy Panasonic Lumix G Leica DG Vario-Elmarit macro 45mm, F2.8-as objektívet használok. Ennek az obinak 1:1-es a leképezése. Itt már működik minden beállítás, rekesz, AF, stb.

Úgy érzem a fordított objektíves fotózás nem igazán nekem lett kitalálva. Nem mozgatott meg úgy ahogy szerettem volna. Még vissza van az előtétlencsés és a közgyűrűs bejegyzés. De addig is azt hiszem maradok a makró objektívemnél.

Annyi biztos, hogy a makrózáshoz nem csak felszerelés (állvány, vaku, stb) kell hanem hihetetlen sok türelem is :)

6 megjegyzés:

 1. Jó kis összefoglaló cikk a makrózás szerelmeseinek. Én azt szerettem és szeretem a virágok, bogarak fényképezésében, hogy a virágzó rét bármely négyzetméterén lehet témát találni.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. köszi :)
   én is azért szeretem, meg azért is mert nagy hegyek, havas csúcsok, tengerpartok nincsenek a környéken...
   egyébként a kicsiny lények nagyon szépek, és változatosak

   Törlés
 2. A hangyák bolygója nagyon ütős fotó lett, gratulálok. Nem csodálom, hogy kedvenc :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. köszi :)
   eddig még nem sikerült felülmúlni a kompaktos képet, de próbálkozunk...

   Törlés
 3. A bolygós tényleg nagyon ütős! Az ötleteket meg köszönöm!

  VálaszTörlés