2011. ápr. 23.

Sóstó tanösvény

Az elmúlt 6db kép a székesfehérvári Sóstó tanösvényen készült ami jelenleg 7,2 km hosszú.
Erről a tanösvényről olvashattok most ;)
Copy-Paste technológia segítségével mutatom be nektek, hogy merre járunk...(forrás innen)

A területen található növények
Megtalálható a gyepes sédbúza, a réti ecsetpázsit, a fehér tippan, a réti boglárka és a fészekvirágzatú réti margitvirág. Rengeteg "kórós" növény található a nyár második felétől a mocsárréten. Itt él a szépsége miatt veszélyeztetett, védelemre érdemes sárga nőszirom, és a sötétibolya színű fekete nadálytő.
A Belső-tó körül odvas, lábonszáradt fák, facsonkok és a földön fekvő holt faanyag található. A sztyeppréten láthatjuk a sovány csenkeszt, az erőteljesen kúszó, tarackos csillagpázsitot, a fenyérfüvet és a karcsú perjét. A kétszikűek közül jellemző a hegyi len, a farkas kutyatej és a közönséges párlófű. Védett növényfaja a fekete kökörcsin.
A Homokbánya síklápjainak jellemző fajai: a szélsőséges termőhelyeken is túlélni képes nád, a termőhelyek kiszáradása miatt visszaszoruló téli sás és az ugyanezen okból gyorsan terjedő serevényfűz. A terület különleges jelentőségét az itt élő kilenc védett orchideafaj adja. Megtalálhatjuk a változatos színű agárkosbort, a mocsári kosbort, a vitézkosbort, a hússzínű ujjaskosbort, a poloskaszagú kosbort és a mocsári nőszőfüvet. A fokozottan védett pókbangó is fellelhető.
A nyílt homokpusztagyep néhány növényfaja: a csokrok díszítésére is használt fehér virágzatú, "ördögszekér terjedésű" buglyos fátyolvirág, az apró termetű tavaszi ködvirág és a védett homoki nőszirom.
Az erdőben sétálgatva számos érdekes fafajjal találkozhatunk: a csertölgy, a kocsányos csertölgy, a magyar kőris és a fekete fenyő mellett a Kínából származó csörgőfa csalogatja virágzáskor a nektárgyűjtő rovarokat. A cserjeszintet alkotó közönséges orgona, csíkos kecskerágó, sóskaborbolya, fagyal és a védett törpe mandula sok énekesmadárnak (őszapó ökörszem, tengelic, cinegék) biztosítanak búvó- és táplálkozó helyet. A keskenylevelű ezüstfa, közismertebb nevén "olajfűz" olajos terméke a vonuló vendégként hozzánk érkező fenyőrigó és az állandó feketerigó kedvelt csemegéje télvíz idején. Az ezüstfákat a területen sikertelenül próbálták kiirtani, helyette évente hívnak a területre lelkes természetkedvelőket, akik segítenek fa kinézetet adni az elbokrosodott kinézetű növényeknek.
A Sóstó jellegzetes számtalan gombafajjal rendelkezik. Tavasszal a szentgyörgygombának is nevezett, ízletes májusi peszerke található meg. Április-májusban a világos okker vagy világosbarna színű ízletes kucsmagomba. Nyár végétől látható a különleges formájú gyakori csillaggomba. A terület farontó gombafajai közé tartozik a júdásgomba, melynek termőteste emberi fülkagylóra emlékeztet. Ősszel tömegesen fordul elő a gyapjas tintagomba, melyet alkoholtartalmú italokkal együtt fogyasztani tilos, mert mérgező tüneteket okozhat.


A területen található állatok
A Sóstó Természetvédelmi Terület számtalan odúlakó énekes madárnak ad otthont(harkályok, cinege, csuszka, stb.). Az odvak mélyén denevérek telepedtek le és segítenek a hatalmas erdőkárokat okozó lombrágó hernyók megfékezésében.
A sztyeppréteken találkozhatunk az ájtatos manóval, a kacsafarkú szenderrel, a cigánycsukkal, a barátposzátával és a tövisszúró gébiccsel.
A lődomboknál körbetekintve biztosan láthatunk tűzlepkét. Az erdész és állandó látogatók megfigyelései szerint ritkábban térnek haza a gyurgyalagok, illetve a partifecskék száma is lecsökkent.
A Sóstó vizeiben számtalan a gerinctelen állatközösség él(mocsári nagy csiga, mocsári fialló csiga, nagy tányércsiga). A víz felszínén futkározó fekete tavi molnárpoloska és a vízi skorpió is gazdagítja jelenlétével a területet. Ezen kívül árvaszúnyogok, csípőszúnyogok és zengőlegyek lárvái láthatók.
A madártani vizsgálatok szerint legalább 70 fészkelő madárfaj él vagy fészkel a Sóstó területén. Közéjük tartozik a fokozottan védett cigányréce, és a védett nyári lúd. A nyílt vízen palafekete szárcsák, tőkés réce, csörgő réce, barátréce, valamint szürke gém látható. A fokozottan védett fajok közül a vörös gém és törpe gém, a fehér gólya, a kanalas gém, és a méltóságteljes röptű nagy kócsag. Láthatjuk még a dankasirályt, a bíbicet és a bütykös hattyút. A tó mellett sétálva megcsodálhatjuk a nádirigó és a cserregő nádiposzáta énekét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése