2012. febr. 10.

Veresegyházi Medveotthon

Pár éve voltunk egy nagyon érdekes helyen... egy Medveotthon-ban.... Érdekes, hogy az ember mennyi mindent nem tud, még akkor sem ha közel van hozzá. Több mint 10 éve működött mikor rátaláltunk...mennyi ilyen lehet még amiről nem tudunk...

Néhány adat a http://medveotthon.hu-ról.

A medvék területe
Veresegyházon 1998. november 24-én nyílt meg Közép-Európa egyetlen medvemenhelye. Az 5,5 hektáron elterülő együttes, 3,5 hektárnyi egybefüggő kifutójában kedvére játszhat a 39 barnamedve. 16 Kamcsatkai egyed és 17 erdélyi Európai medve él nálunk.
Két, egyenként 160 négyzetméteres mesterséges tó van kialakítva, melyet rendszeresen utántöltünk. Ez biztosítja az ivóvizüket, valamint a tavakban telepített kárászok is élnek. Ezeket ugyan megfogni nem tudják a medvék, de jó időtöltés számukra a kergetőzés. Ennek a játszótérnek nagy sikere van a medvék között.
A természetes élőhely minél tökéletesebb reprodukálása érdekében 1,5 hektáros fenyves erdő biztosítja az elrejtőzést, és a fáramászás lehetőségét.

A mackókoma méretét nagyon jól meg lehet becsülni az alma miatt :-)

A területen 8 darab szűk bejáratú, ámde öblös mesterséges barlang van elhelyezve.
Egy-egy barlangban két-három medve is pihen.


A kifutó dús növényzete lehetővé teszi a medvék számára, hogy a nyári időszakban rügyeket és gyökereket is ehessenek.

Békességben, nyugalomban, jóllakottan...


A farkasok kifutója
2000 nyarán került kialakításra a medvéknél már bevált technológia szerint a farkasok kifutója. Másfél hektár fás, dús növényzetű területet kapott az a 18 európai szürkefarkas, akik először költöztek be.
Egy kiugrás-gátló kerítéssel bővítettük az eddig jól bevált technikát, mivel a farkasok a laikus ember számára elképzelhetetlen ügyességgel tudnak átugrani a kerítéseken a villanypásztor ellenére is.
Megépült egy 120 m2-es, 2 méter mély mesterséges tó is a területen, így biztosítva az ott élőknek a természetes körülményeket.
Hamar kialakultak a falkára jellemző rangsorok. A két, jól elkülöníthető csapat jól megfér egymás mellett.
2003 tavaszán egy fehérfarkas is a lakótársunk lett, sőt, azóta még egy szürkefarkas csatlakozott hozzánk.


És vannak egyéb állatok is...


Közelgő esemény a "Medveébresztő":


8 megjegyzés:

 1. Jó kis hely :) és remek fotók. Én ismertem a helyet már régóta. A lányaim (mikor még általános iskolások voltak) mindig Veresegyházára jártak az iskolával családi hétvégére. Vetélkedők, versenyek, túra ... no és a macik megtekintése is mindig kötelező program volt :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. jaja, sokféle program van, lehet idén megint visszanézünk :-)

   Törlés
 2. Én is jártam már kétszer, de egyszer se volt nálam fényképezőgép. Viszont ha lett volna se biztos, hogy ilyen jó fotókat tudok lőni a medvékről :) Na majd idén, ha jó idő lesz :) Viszont viccesek amikor a mézes fakanalat kiragadják a kezedből. Még jó, hogy erdélyi kirándulásunk után mentünk macit nézni és nem az eredeti élőhelyükön találkoztunk velük a Hargitán.

  VálaszTörlés
 3. Volt az a rész a Bambi-ban, amikor visszatér Gobó az embertől és lelkendezve meséli, hogy milyen jó "Ő". Mesél csomó mindent, s az Öreg csak megkérdi, mi az a csík a nyakán, ahol kicsit kikopott a szőr. Gobó lelkesen mondja, hogy az Ő szalagját hordhatta, és, hogy az mekkora megtiszteltetés... Az Öreg csak annyit szólt: Szerencsétlen.

  No de ne búsuljatok.
  http://www.youtube.com/watch?v=akjIjby9gFs
  Jegesmedvéjük ezeknek nem volt? :)))

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. a jegesmedvék...ezek nagyon kemény állatok...vannak köztük barnák is...na itt leestem a székről...még most is fáj a hasam :-)

   Törlés
 4. Ez amolyan állatkert féleség vagy vadaspark... Nem rossz az olyan állatoknak akik esetleg már nem tudnának a vadonban megélni mert már öregek vagy betegek, de egy életerős egyednek nem lehet ott a legjobb.
  A képek nagyon jól tükrözik az állatok ottani nyugodt-unalmas életét.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. ezek a mackók csempészetből, házi kedvencekből, állatkertből leadott, stb macikák...itt jó helyen vannak :-)

   Törlés