2012. márc. 16.

Seegrotte - A tavasbarlang

A március 15-i hosszú hétvégén ellátogattunk Ausztriába a Seegrotte tavas barlangba és Bécsbe.

Látványbánya “Seegrotte” 
Európa legnagyobb földalatti tava. Alsó-Ausztria déli részén, Hinterbrühl-ben található “Seegrotte”, a világ egyik csodálatos természet alkotta remeke.
1912-ben, az egykori gipszbányában robbantás során hatalmas erővel több, mint 20 millió liter víz zúdult a járatokba és tárnákba. A víz betörése nyomán tó keletkezett, mely ma Európa legnagyobb földalatti tava (6200 m2 a vízfelület). 7 forrás táplálja és 60ezer liter a napi vízhozam. (Ezt minden nap kiszivattyúzzák, hogy ne lepje el teljesen a barlangot.) A természeti jelenség után leállított bánya évekig zárva volt.
A harmincas években nemzetközi barlangkutatókból álló csoport a tavat újra felfedezte. A szakemberek elhatározták, hogy ezt a nem mindennapi természeti látnivalót a nyilvánosság számára is látogathatóvá teszik.
A barlangban a második világháború idején az állami Heinkel Művek repülőgépgyárat létesített. 2000 dolgozót alkalmaztak. Itt készült a világ első sugárhajtású vadászrepülőgépe a HE 162 Salamander. Modellje ma is megtekinthető.
A háború után a „Seegrotte“-t ismét megnyitották.

Repülőgép alkatrészek töménytelen mennyiségben A víz mélysége "csak" 1,20 méter... 

Lent barlangban csak csónakkal lehetett közlekedni....

...de van egy tárna ami 12 méter  

Az utolsó képen szereplő csónak/hajó érdekessége, hogy az itt forgatott "A 3 testőr" film kelléke volt (az a verzió amelyikben Kiefer Sutherland szerepel! 1993)


7 megjegyzés:

 1. Remek bejegyzés, köszönöm hogy bemutattad. Korábban nem is hallottam róla. Egyszer remélem eljutok oda megnézni. A repülőgép alkatrészek is szuper jók lehetnek, de nálam ez szakmai ártalom :D

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. köszi :D
   1000év és a lottó 5-ös sem lenne elég, annyi érdekes/szép hely van...de azért 1-2 helyre mindig eljut az ember...ezért is szeretem a te blogodat is ;)

   Törlés
 2. Érdekes barlangot mutatsz be. A látogatókat csónakkal "utaztatják" a barlangban?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. köszi :D
   jaja, az alsó szinten nem lehet gyalogolni, csak csónakkal lehet közlekedni...

   Törlés
 3. Aszta, megint kedvet kaptam a barlangosdihoz :) Ki ne hagyd a nyáron az Orbán Balázs barlangot a vándortáborkor :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. én is kedvet kaptam, tervezek is egy barlang túrát a közeljövőben :)
   ezt az Orbán Balázs barlangot észben tartom, köszi ;)

   Törlés
 4. Szamosi István2012. május 1. 19:12

  Érdemes megnézni,külön élmény a bányászruhába öltözött idegenvezetők kedvessége.Magyar nyelvű géphang mondja érdekes akcentussal a bánya történetét.A lenti tavon 25 fős csónakkal visznek körbe.

  VálaszTörlés