2013. jún. 25.

Kirándulás Dobogókőn 2.rész

Néhány rövidebb túráról szeretnék írni.

Az első a Szent Bernát túra. Mivel nem a hivatalos túraútvonalat követtük ezért kicsivel több kilométert tettünk meg, mint kellett volna... Végigmentünk a piros jelzésen a Szakó-nyeregig, érintettük a Tost-szikla obeliszket, a Hegyi Szent Bernát pihenőt. Majd a Júlia-forrás és a Jász-hegy-üstökén keresztül visszamentünk a kiindulóponthoz.A második túra a Sáros-bükk-ön keresztül a Rám-hegy volt. Visszafelé a Nagyboldogasszony (Déry)-forráson és a Magas-hegyen keresztül mentünk.
A harmadik kisebb túra a Szopláki Ördög-lyukhoz vezetett.

Biológiai értékei miatt 1982 óta fokozottan védett természeti érték a Pilisben. A Pilisszentkeresztről a Kétbükkfa-nyereg felé vezető turistaút közelében, 486 m tszf. magasságban nyílik. Bejárati szakaszát régóta ismerték, első feljegyzett látogatása 1883-ből származik. A triász időszaki mészkőben kialakult, 146 m hosszú és 38 m mély, elágazó, aknákkal tagolt rendszert elsődlegesen a meleg vizek alakították, majd később víznyelőként működött. A falakat szép, oldott formák, a járatok egy részét cseppkő díszíti. Jelentős denevér telelőhely. A Belső-termet vastagon borítja a guanó. Lezárt, csak szezonálisan, engedéllyel, technikai eszközök alkalmazásával látogatható. <forrás>

10 megjegyzés:

 1. Nagyon szép hely! Jó volt a túrabeszámoló!!

  VálaszTörlés
 2. Jó kis túra volt a felsorolás alapján. Látom kemény fények voltak, gondolom jó kis meleggel párosult és nem fáztatok :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. köszi :)
   mit ne mondjak, nem kellett hosszúnadrág :)
   sajnos a fényekkel nem tudok mit csinálni, de még mindig jobb mintha esett volna és ki sem tudunk mozdulni :D

   Törlés
 3. Tartalmas bejegyzés szép képekkel. Ilyen kirándulásokon, túrákon sajnos nem mindig a legjobb fényviszonyoknál van a helyszínen az ember, de lehetőséged szerint jól kihasználtad az alkalmat, hogy ott lehettél.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. köszi :)
   Igyekeztünk megragadni a táj szépségét, az igazán ütős képekkel még várunk kicsit. Próbálom 2-3 naponta kiküldeni a bejegyzéseket, nem húzni hetekig...

   Törlés
 4. Jó kis menet volt,hiába,a Pilis nem hazudik! :) A forrás iható?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nem próbáltunk inni belőle, de jó hűs a vize :)
   Kicsit utána nézve azt találtam, hogy a forrás vize a coliformszám miatt kifogásolt minősítést kapott.

   Törlés
 5. Biológiai érték - mi? A csillagkaput őrzik odalent nagy titokban, azt! :)))

  VálaszTörlés