2013. jún. 9.

Lódarázs

A darazsak legnagyobbika a lódarázs. Az emberek többsége (és persze mi is) nem mer a közelébe menni. Csípése lényegesen nagyobb, mint társaié, nagyon fájdalmas, helyén apró, körülírt duzzanat jelentkezik. A sérült bőrfelületen bőrpír, esetleg csalánkiütés jelenik meg, viszkető érzés kíséri. Tünetek lehetnek még: szív- és légzési panaszok, fojtogató légszomj, átmeneti légzéskimaradás, emésztési panaszok, hányinger, émelygés, gyakori széklet, görcsös hasi fájdalom, idegrendszer és izomrendszer zavarai, lokális fájdalom a sérült területen, zsibbadás. Csípése önmagában csupán fájdalmas, azonban allergiás reakció esetén akár halált is okozhat.

Ezért is örültem meg nagyon, amikor a vadlesben találtam egy békésen pihenő egyedet. Nézzétek milyen szép színekben pompázik: 


A túráról hosszabb bejegyzés a következő napokban várható. Természetesen rengetek szép fotóval illusztrálva :)

8 megjegyzés:

 1. Komoly bátorság kellett ennek a szép fotónak az elkészítéséhez, ha mindezt előre tudtad róla! És még örültél is neki. Nem semmi!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. köszi :)
   egyébként nem sokat tudtam róla, csak hogy fáj a csípése... a fotó után mondta a Luko, hogy bele lehet halni... a későbbi találkozásunkkor már nem igazán örültem, főleg hogy el akart üldözni minket a lesből :)

   Törlés
 2. Jajj, ettől én nagyon félek, le se mertem volna fotózni. Bátor voltál és megvan a jutalmad, ez a jó fotó.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. köszi :)
   az elején még bátor voltam, nem kísértem a sorsot legközelebb :)

   Törlés
 3. Jobb az óvatosság vele szemben! Remek fotó, fantasztikus színek. Gratulálok.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. köszi :)
   régi álmom volt egy jó darazsas kép :)

   Törlés
 4. Ez aztán a veszélyes szerzet. Jó fotó lett róla.

  VálaszTörlés