2016. ápr. 10.

Stockholm, ahogy mi láttuk 2

A Vasa Museet-et semmiképen sem szabad kihagyni ha az ember Stockholmban jár. Egy gyönyörű hajót láthatunk benne ami majdnem úgy néz ki mint amikor megépítették.

A Vasa a világ egyetlen, épen fennmaradt 17. századi hajója. A hajót díszítő több száz faragott szobornak, és a 95%-ban eredeti állapotában megőrzött szerkezetének köszönhetően joggal tartozik a világ leggyakrabban látogatott turistalátványosságai közé. A hajó nemcsak technikai és történelmi kuriózum, hanem egyben kiemelkedő művészettörténeti emlék is.

ELSÜLLYEDT A CSATAHAJÓ
1628 augusztus 10-én vitorlákat bontott egy nagy csatahajó, hogy elhagyja a stockholmi kikötőt. Teljesen újonnan épített hajó volt, amely a Vasa nevet kapta az uralkodó Vasa-dinasztia címere után. Az ünnepélyes alkalom tiszteletére eldördültek a hajó oldalán fenyegetően kinyúló, nagy tűzerejű ágyúk. Amint a hajó méltóságteljesen siklott a kikötő bejárata felé, hirtelen feltámadt a szél. A szél belekapott a vitorlákba, majd a Vasa az oldalára billent, de rövidesen visszaállt egyenes helyzetbe. Egy hirtelen jött második széllökés a hajót azonban már az oldalára fordította. Az ágyúnyílásokon keresztül a víz akadálytalanul tört utat a hajó belseje felé. A Vasa rövid időn belül a tenger mélyére süllyedt, örök hullámsírba temetve a személyzet 150 tagjából legalább harminc embert, ám egyes források szerint ötvenet. 333 évnek kellett eltelnie, mire a felkelő Nap sugarai ismét bejárhatták a Vasa gazdagon díszített termeit és folyosóit.Johan, az egyik rekonstruált áldozat

Innen átsétáltunk a szomszédos Nordiska museet-be ami megfelel amolyan néprajzi múzeumnak. Megtalálható itt a hagyományos népviselettől kezdve a különböző korok eszközei, berendezései. Néhol egy-egy jelenet beállítva, hogy milyen lehetett az élet abban a korban.

A másik hely amiben szintén megismerhetjük a vidékre jellemző építkezést és életet az a Skansen. A svéd skanzen a világ legelső skanzenje, és hatalmas területet foglal magába. Még egy állatkert is elfért benne a területre jellemző állatokkal (farkas, rénszarvas, hiúz, stb) Itt nem fogsz látni elefántot vagy zebrát :)

Néhány múltbéli házban az arra a korszakra jellemző ruhába öltözött emberek ugyanazt a tevékenységet végezték mint honfitársuk réges-régen a múltban :)
Csodálatos hetet töltöttünk el ebben a gyönyörű városba, és mindenkinek ajánlom teljes szívből aki szeretne kicsit is feljebb utazni a hidegebb vidékek felé.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése