2016. ápr. 3.

Stockholm, ahogy mi láttuk

Idén a márciusi hosszú hétvégét egy nagyon messzi és szép helyen töltöttük egy kedves barátunkkal. Olyan utat néztünk ahova repülővel tudunk elmenni, mert Betti bakancslistáján ez még szerepelt. Több lehetséges célpont is volt, de Stockholm mellett döntöttünk.


Szállásunk a régi 19. századi börtönben volt, amit igényesen, több eredeti elem megtartásával alakítottak át Hotellé :) << Långholmen Hotell >>



A vendégeknek sincs több helye mint régen a raboknak...
... na jó, a fürdőszoba ami extra :)


A következő pár nap igen eseménydúsra sikerült. Ha sokfelé akar az ember menni és költséghatékonyan akarja megoldani akkor javasoljuk, hogy vegye meg vagy a Stockholm Card-ot vagy a 7 napos Travel Card-ot. Mi rengeteget buszoztunk, metróztunk, hajóztunk és már a 2. nap behozta az árát.

Ha az ember itt jár akkor van pár dolog amit feltétlenül látnia kell. Ilyen a városházában található Nobel-díj átadó helyszíne. << Stadshuset >>


 A lépcsősor tökéletesen lett megtervezve, akármilyen cipővel biztonságosan használható. A történelme során még senki nem esett el rajta :)

Az aranyszoba. A háttérben a béke szimbóluma akar lenni, de több nemzetnek nem jött át az üzenete. Ők inkább úgy érzik, hogy középen a svédek akarnak uralkodni mindenki felett.

A << Drottningholm palota >> a svéd királyi család lakhelye Drottningholmban 1981 óta. A palotát a 17. században kezdték el építeni. Nevét III. János király alatt kapta (svédül Drottning királynőt jelent) Jagelló Katalin királynéról. Az UNESCO a palotát a világörökség részévé nyilvánította.



Tengerészeti múzeum a << Sjöhistoriska Museet >>. Svéd hajózási történelem egy része megtalálható itt. Tervrajzok, makettek és sok egyéb érdekesség :)



Nekem az egyik kedvenc témám volt a régi hajósok, utasok csomagjaiból álló kiállítás. Voltak érdekes dolgok, és pikánsak is... 18-s karika :)



Város itt is fejlődik. Építkezések, felújítások mindenfelé.


Királyi palota <<Kungliga Slottet >> a svéd király hivatalos lakhelye. A király személyes és a királyi udvar adminisztratív irodái ebben a palotában vannak.









Amikor kiléptünk a palotából pont belefutottunk az őrségváltás ceremóniába.

A palota melletti Nagytemplomba (Storkyrkan) is benéztünk.

folytatása következik

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése