2011. aug. 3.

Erdélyi barangolások 2.rész - Torockó

Torockó
A reggelt kakasszó kíséri...ooh de régen ébredtem ilyen jól. A mai napot a falu feltérképezésével fogjuk tölteni, majd délután Kőköz + torockószentgyörgyi vár (de ezek majd később).


Várromok, égig érő sziklák és fenyvesek, elhagyott vas- és aranybányák és számtalan titkok őrzője az erdélyi Torockó. Az 1128 méter magas Székelykő lábánál elterülő bányavároska már a 13. században ismert. Nevét a "tarack", azaz a "vassalak" szóból eredeztetik a helybéliek. A Tordától 25 kilométerre lévő, magyarok lakta Torockó az erdélyi magyar népi építészet egyik legértékesebb máig megmaradt gyöngyszemévé vált. Az 1870-es tűzvész után egyforma kőházak épültek. A régi torockói házak nagy része védett műemlék és Európa Nostra díjasak 1999 óta.Sok szép díszes kilincset láttunk. A kígyós kilincs sok kiadványban is szerepel. Állítólag a gyíkok és a kígyók viselkedése és mozgása sokat segített a bányászoknak az arany felfedezésében. A kígyó a bányászok egyik szent állata gyakran mutatta meg az arany lelőhelyét.


A torockói völgyben található vízimalmok valamikor mind vasverőként működtek. A víz hajtotta meg a kalapácsokat és a fújtatokat is.


Szintén érdekes a falu központjában lévő lépcsős kút. A legfelsőnél isznak az emberek, a középsőnél az állatok és a végén meg mosnak az asszonyok :-)


Gyönyörűek a hajnalok...reggelizni indultunk, mikor hajnali ködbe burkolózott a Székelykő.


Az utolsó képen Torockó és a mögötte található Ordaskő látható a Székelykő tetejéről.

7 megjegyzés:

 1. Jó nektek, én a belváros zajára ébredek:) JTovábbi jó barangolást!

  VálaszTörlés
 2. @Zoltan Patkos: :-)
  Alapesetben mi is, de néha a fúrásra, porszívásra, esetleg a szomszéd gyerekek kiabálására :-)

  Köszi igyekszünk!
  Megvan a köv úticél is:
  http://utazom.com/ut/szlovak-paradicsom-hetvege

  VálaszTörlés
 3. Wow! na azt már nem vállalnám, nem bírom a magaságot...

  VálaszTörlés
 4. @Zoltan Patkos: Akkor marad a mélység: http://zaunn1979.blogspot.com/2011/07/programajanlo.html

  De ahogy nézem a blogod, neked is sikerült izgalmas helyekre eljutni (pl Mexikó) ;-)

  VálaszTörlés
 5. Igen, én is jártam néhány jó helyen...:)

  VálaszTörlés
 6. Jaj de szép a fotón a völgyben lévő falu. Nagyon szeretem a régi mesteremberek alkotásait. Formagazdagság, semmi sablonosság - itt a míves kilincsekre gondolok.

  VálaszTörlés
 7. pop peter gyulafehervar ferdinadsugar ut 59 szam2014. október 19. 13:13

  pop pete szep,hejen tortocko.a kokozi soros nyagyon szep!tobszor is jorta gyulafehervarrol szeepek aa fotok is jo moagammm is fotozok !

  VálaszTörlés