2011. aug. 30.

Erdélyi barangolások 7.rész - EKE tábor

Sorozatunk utolsó részéhez érkeztünk...

Az eredeti cél amiért ilyen messze utaztunk az otthonunktól, az a XX. EKE Vándortábor volt. Ezt az évenkénti összejövetelt idén Alsójárán tartották meg. Ez egy igen eldugott kis falucska volt valahol a préri közepén :-)

2 túrára jelentkeztünk. Az egyik könnyű, míg a másik közepes besorolást kapott a szervezőktől.

Az első túrának a neve: Egres-patak völgye
Távolság: 12 km, Menet idő: 5 óra
Az első pillanatban tudomásunkra hozta a túravezető, hogy ne várjunk túl sokat a mai naptól. Nem lesznek nagy hegyek és nem lesz gyönyörű kilátás sem. Átsétáltunk a szomszéd faluba, majd követtük az Egres-patakot egy nagy völgybe. Mindenfelé tölgyek és fenyőfák vettek körül minket. És tényleg semmi látnivaló nem volt :(

Nagyon sokan voltunk, több "km" hosszan kanyarogtunk :-)


Visszafelé már csak magányosan bandukoltunk :-)

Ezen a túrán nagyon jó időnk volt, szinte végig 400°C volt. Sikerült is összeszedni egy jó kis napszúrást a visszaúton...

A második túrának a neve: Panoráma-túra
Távolság: 14 km, Menet idő: 6 óra
Sajnos a napszúrás miatt az eredetileg betervezett Ronki-szorosba vezető túráról lemaradtunk, ezért pénteken már csak erre a könnyű túrára sikerült elmenni. A túravezető ugyanaz volt mint az Egres-patak völgye túrán.
Ez a túra is a táborból indult. Keresztül mentünk mindenen, árkon-bokron, kaszálón, kukoricáson, majd kicsit később a kvarchomok bányához vezető úton (itt többször találkoztunk hatalmas teherautókkal...)
Az esős éjszaka után rendesen dagasztottuk az agyagot, mire felértük a csúcsra majdnem 1 kg sár volt a bakancsunkon.Találkoztunk a hegytetőn egy kecskepásztorral, aki készségesen pózolt nekünk (függetlenül, hogy nem beszélt magyarul...)


Miután kifotóztuk magunkat, elővette a telefonját és megörökített minket, hogy ő is tudjon mit mesélni a kocsmában két fröccs között :-)


Ezen a túrán viszont nem volt jó időnk, szinte végig esőre állt az idő. Éppen beértünk a táborba mikor leszakadt az ég...és maradt is estig...

10 megjegyzés:

 1. Nagyon jó kis élmény képek. A nyájnál nem volt pásztorkutya? Minket a Hargitán majdnem megtámadott 3 komondor. Még jó, hogy nyugton maradtunk és kiabáltunk így odajöttek a pásztorok, de rendesen berezeltem.

  VálaszTörlés
 2. @Jaros Gábor: voltak :-)
  a túratársak mesélték, hogy őket meg is harapták a kutyák valamelyik nap, de most szerencsére sokan voltunk és így nem támadtak...meg a túravezetőnk lekenyerezte őket 1 zacskó keksszel :-)

  VálaszTörlés
 3. Ezt nem hiszem el :) Éppen ma gondoltam rá hogy ugye még nincs vége az erdélyi sorozatodnak. Gondoltam megírom a mai posztomat aztán megkérdezlek. Most végeztem vele és lám addigra itt a várva várt folytatás - illetve a befejezés :( Én szeretem az ilyen tájakat is. A patakmedres rész nekem bejön. A második túra képein a fű zöldje pedig hihetetlenül szép!

  VálaszTörlés
 4. Jó kis riportsorozat és ez a befejező rész is tetszik. A napszúrást leszámítva remélem jól telt és nem bántátok meg hogy eljöttetek.

  VálaszTörlés
 5. Hat azert a telefonnal fotozo pasztor nem semmi :) megall az eszem :)))

  VálaszTörlés
 6. @Grimpix: jaja, jó fej volt az öreg :-)

  VálaszTörlés
 7. Szia, láttad ezt a pályázatot? :)
  http://fotopalyazat.info/erdely-arcai-fotopalyazat.html?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+Fotplyzatinf+%28Fot%C3%B3p%C3%A1ly%C3%A1zat+figyel%C5%91%29

  VálaszTörlés