2013. júl. 2.

Kirándulás Dobogókőn 5.rész

Gondolom már mindenki várta, hogy mikor következik a fő attrakció a Rám-szakadék!
Dobogókő és Dömös között található ez a nem túl hosszú, de annál szebb része az országnak. Igazán vadregényes tájban gyönyörködhet aki eljut ide.

Dobogókőn és Rám-szakadék elején-végén is tábla figyelmeztet 1-2 dologra amiről jó tudni a kellemetlenségek elkerülése végett.

Figyelem!
A balesetek elkerülése érdekében ajánlatos betartani az alábbi tanácsokat: 
- A balesetek elkerülése érdekében és a jelentős turistaforgalom miatt a Rám-szakadék zöld jelzésű turistaútján kizárólag alulról felfelé, azaz Dömös felől Dobogókő irányába haladjanak! Dobogókőről Dömös irányába lefelé a Lukács-árokban vezető sárga turistajelzést válasszák!
- Esős, havas időben ne induljunk el a Rám-szakadékba!
- Mindvégig kövessük a turistajelzést! Ne kíséreljünk meg a szakadékból ki-, illetve oda bemászni, mert rendkívül balesetveszélyes!
- A terepviszonyoknak megfelelő lábbeliben vágjunk neki az útnak!

Bemutatás:
A Rám-szakadék lenyűgöző természeti szépsége miatt méltán tartozik a térség legismertebb kirándulóhelyei közé, amit nem csak a környékről, hanem az egész országból sokan felkeresnek. A látogatók éves száma meghaladja a 60.000 főt. A szakadék maga egy vulkáni eredetű, nagyjából észak-déli irányban futó szurdokvölgy. Összeszűkülő sziklafalai olykor merőlegesek, de vannak befelé dőlő falak is. Mélysége több helyen meghaladja a 35 m-t, míg szélessége helyenként a 3 m-t sem éri el. A sziklamederben állandóan csörgedezik a víz, amely hóolvadáskor és nagyobb esők idején patakká duzzad. A szurdokban összességében 112 m-es szintkülönbséget kell leküzdeniük a túrázóknak. A völgy alsó és felső bejáratánál erdei pihenőhely fogadja az érkezőket. A Rám-szakadék természeti adottságai miatt egyike a legnehezebben járható magyarországi jelzett turistautaknak. A kirándulók hosszú ideig a kihelyezett láncokba kapaszkodva tudták végigjárni a völgyet. Az évek során azonban ezek a láncok elhasználódtak, több helyen eltűntek, a szakadékban való túrázás veszélyessé vált. A Pilisi Parkerdő Zrt. Pilismaróti Erdészete 2005-ben a szakhatóságokkal egyeztetett fejlesztést hajtott végre, amely során a nehezen járható szakaszokon rozsdamentes anyagból készült létrák és kapaszkodó korlátok, a pihenőhelyeken új asztalok és padok, valamint tájékoztató táblák lettek kihelyezve. <forrás>

A túra eleje elég könnyen járható. Semmi sem figyelmeztet a későbbi nehézségekre. Próbáltunk olyan képeket válogatni amin látszanak a méretarányok. Könnyű azt mondani, hogy 35 m-es szikla magasodott felettünk, de képen látva jobban átjön a méretbeli különbség.


Végefelé beleütköztem egy táblába.... de tudom, hogy ha Luko ott lett volna velünk, akkor arra megyünk :)


4 megjegyzés:

  1. Számtalanszor jártam már itt, de mindig találok valami újdonságot. Egyszerűen nem tudok betelni vele.
    Nagyon szép fotókat készítettetek, jó volt "végigjárni" veletek újra ezt a csodás helyet.

    VálaszTörlés
  2. Sajnos én még itt nem jártam. Nagyon jól bemutattad a helyet!

    VálaszTörlés